Malpighia Glabra Extract – ekstrakt aceroli, najbogatsze źródło witaminy C wśród roślin uprawnych, której zawartość wynosi od 1400 mg do 2500 mg w 100 gramach owoców. Chętnie wykorzystywany jako źródło naturalnej witaminy C, efektywnego czynnika antyoksydacyjnego dla systemów wodnych. Neutralizuje wolne rodniki m in. hamuje syntezę nitrozoamin, którym przypisuje się działanie kancerogenne. Dzięki wymiataniu wolnych rodników, chroni keratynocyty przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami UV A, przyspiesza gojenie oparzeń, również posłonecznych. Może być traktowany jako fotoprotektor skóry. Oprócz działania antyoksydacyjnego witamina C charakteryzuje się właściwościami regeneracyjnymi. Jest niezbędnym kofaktorem prawidłowej hydroksylacji proliny i polipeptydów prokolagenowych. Ułatwia ich potrójne wiązanie w komórkach oraz polimeryzację otrzymanych prekursorów do dojrzałych włókien kolagenowych. W hodowlach fibroblastów stymuluje biosyntezę kolagenu. Ten kierunek jej aktywności odpowiada m. in. za elastyczność, sprężystość i gładkość skóry. Zwiększa ona również mechaniczną odporność ścian naczyń włosowatych. Dzięki delikatnemu efektowi złuszczającemu i rozjaśniającemu zmniejsza skłonność do przebarwień i piegów.
|