Butyrospermum Parkii ( Shea Butter) - masło shea, znane również jako karite, którego głównymi składnikami są kwasy nasycone: palmitynowy, i stearynowy (40,5%). Spośród kwasów nienasyconych w największej ilości występują kwasy oleinowy (50,5%) i linolowy (6%). Cechą charakterystyczną tego tłuszczu jest duża, dochodząca do 15 %, zawartość frakcji niezmydlającej się. W jej skład wchodzą witamina E, węglowodór kariten, sterole (kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol, alfa-spinosterol). Pośród jej składników stwierdzono także obecność estrów kwasu cynamonowego i alkoholi triterpenowych: β-amaryny, lupeolu, basseolu, parkeolu. Związki te charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, a także zdolnością do hamowania proteaz. Te właściwości przyczyniają się do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry. Masło shea ze względu na obecność tokoferoli, triterpenowych estrów kwasu cynamonowego, fitosteroli posiada zdolność absorbowania promieni UV B. Zaliczane jest ono do naturalnych filtrów promieniochronnych, dzięki czemu chroni skórę przed działaniem promieni UV, jak również opóźnia procesy jej starzenia. Tłuszcz ten ze względu na specyficzny skład trudno jest wymyć wodą czy też alkalicznymi mydłami, co powoduje, że długo pozostaje on w warstwach skóry nie powodując przy tym uczucia jej lepkości. Wykazuje on działanie kojące, regenerujące, uelastyczniające. Znalazł ono szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, starzejącej się. Wykorzystywane jest także w przypadku oparzeń, podrażnień skóry, opryszczek i dermatoz. Efektywny surowiec w leczeniu atopowego zapalenia skóry
|