Kwasy NNKT - do ważnych przedstawicieli tego segmentu należą związki szeregu ω-3, do których zaliczamy kwas α-linolenowy (ALA), eikozapenatenowy (EPA), dokozaheksanowy (DHA). Związki te odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Ponieważ nie jest on jednak w stanie ich wytwarzać, muszą być dostarczane z zewnątrz. W organizmach ssaków niższe kwasy między innymi α-linolenowy mogą być metabolizowane do pochodnych o dłuższych łańcuchach. Syntetyzowane kwasy tłuszczowe uczestniczą w dalszych przemianach metabolicznych lipidów prowadzących do różnego rodzaju cząsteczek sygnałowych. Są one między innymi prekursorami eikozanoidów, specyficznych hormonów działających miejscowo w obrębie jednej tkanki. W organizmie ludzkim biorą udział w przebiegu wielu procesów biologicznych. Zaliczane są również do podstawowych czynników regulujących procesy fizjologiczne i biochemiczne zachodzące w skórze. Ogrywają one między innymi istotną rolę w proliferacji komórek, keratynizacji keratynocytów oraz powstawaniu i likwidacji stanów zapalnych. Stanowią także istotny składnik błon komórkowych, wpływają korzystnie na utrzymanie ich prawidłowej struktury, odpowiadają za elastyczność i przepuszczalność.
Specyficznym przedstawicielem kwasów tłuszczowych jest kwas punikowy (Omega-5), zaliczany do sprzężonych kwasów tłuszczowych, który charakteryzuje się intensywnymi własnościami przeciwzapalanymi oraz przeciwobrzękowymi. Jego naturalne źródło stanowi owoc granatu, który jest jedyną rośliną zawierającą sprzężone kwasy tłuszczowe.
|